میدان آزادی تهران و معرفی دیدنی های برج آزادی - مجله گردشگری مای سفر

میدان آزادی تهران و معرفی دیدنی های برج آزادی

مای‌سفر 22 آذر 1403 0 comment
عکس برج آزادی تهران

برج آزادی اولین و اصلی ترین نماد شهر تهران است. این بنا با معماری زیبایی که دارد به عنوان شاهکار معماری تاریخ معاصر ایران شناخته می شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی میدان آزادی تهران به عنوان یکی از شاخص ترین اماکن دیدنی تهران بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

تاریخچه برج آزادی

حسین امانت، دانشجوی 24 ساله معماری اهل کاشان، در میان 21 طرح ارائه شده، برنده مسابقه با عنوان طراحی یک نماد مناسب برای ساخت سازه ای نمادین جهت برگزاری جشن 2500 ساله شاهنشاهی شد.

نام قدیمی برج آزادی برج شهیاد بود که در سال 1350 ساخت آن تکمیل شد. اسکلت 45 متری این سازه، با ترکیبی از معماری قبل و بعد از اسلام ساخته شده است. در ساخت این بنا از 8000 بلوک از سنگ مرمر سفید اصفهان استفاده شده است. 

ساخت برج آزادی
ساخت برج آزادی به بیش از نیم قرن پیش برمی گردد.

درباره طراحی میدان آزادی تهران

طراحی میدان آزادی تهران در زمان خود و حتی امروزه یک معماری منحصر به فرد است. این سازه در چهار طبقه در زمینی به شکل بیضی با مساحت 50 هزار متر مربع، 63 متر طول و 45 متر ارتفاع ساخته شده است.

همچنین برج آزادی دارای 2 آسانسور و 286 پله است. درب های اصلی این مجموعه از سنگ گرانیت همدان ساخته شده است و سنگ های استفاده شده در ساخت آن از معدن مروارید کردستان استخراج شده است. 

نمای برج آزادی تهران از بالا تجلی مفهوم کثرت و وحدت است. فضای سبز میدان آزادی مانند نقوش زیر سقف برج به شکل لانه زنبوری طراحی شده اند. همچنین در طراحی آبنماهای میدان آزادی از باغ فین کاشان الهام گرفته شده است. 

قرار گیری برج در مرکز میدان آزادی تهران بر اساس نظریات مرکزگرا است و نشان دهنده این است که عناصر اطراف مرکز تحت تاثیر مرکزیت هستند. 

حسین امانت طراح برج آزادی درباره این سازه این چنین می گوید: «این برج با الهام گرفتن از تاریخ و تمدن ایرانی طراحی و ساخته شده است. من می خواستم مردم ایران در آینده و گردشگران خارجی، بدانند که این بنای تاریخی به کجا و کدام فرهنگ تعلق دارد.»

قوس اصلی وسط برج آزادی نمادی از طاق کسری در دوره ساسانی است و قوس بالایی آن، نمادی از دوران بعد از اسلام در ایران است. از برجسته ترین نکاتی که می توان در طراحی این برج دید استفاده از عناصر معماری اسلامی است. بین دو قوس این برج از رسمی بندی های کاملا ایرانی-اسلامی استفاده شده است که از مساجد ایران الهام گرفته شده است.

عناصر معماری ایرانی زیادی در این برج استفاده شده است که از جمله آنها عبارتند از طاق کسری، چهارطاقی، کاشی کاری فیروزفام، مقرنس و … .

معماری برج آزادی
در معماری برج آزادی تهران از تاریخ و تمدن ایرانی-اسلامی الهام گرفته شده است.

درباره طبقات برج آزادی تهران 

هر کدام از طبقات برج آزادی به شرح زیر است:

  • طبقه اول یا همان زیر زمین برج آزادی: بخش های اصلی و دیدنی برج آزادی تهران مثل کتابخانه، سالن ایران شناسی، تالار آینه، تالار کهن، گذرگاه پیشینیان، نگارخانه اقوام، نگارخانه بوستان، سالن سینمای کوچک، سالن مولتی ویژن، سالن تشریفات و راهروی فناوری در این طبقه از برج قرار دارد. 
  • طبقه دوم برج آزادی تهران: این طبقه بخش چندان مهمی نیست و فقط محل تعویض آسانسور می باشد. این طبقه در ارتفاع 23 متری از سطح میدان آزادی تهران قرار گرفته است و با پنجره های کوچک و دیوار بتنی کج ساخته شده است.
  • طبقه سوم برج آزادی: این طبقه در ارتفاع 33 متری از سطح میدان آزادی تهران واقع شده است. سقف طبقه سوم برج آزادی یک گنبد بتنی با طرح شمسه است. نکته جالب توجه این است که استفاده از بتن سفید در صنعت ساخت و ساز ایران برای اولین بار در این برج استفاده شده است. تلفیق معماری سنتی و مدرن در این طبقه به چشم می خورد و می توانید قاب عکس های تاریخی بسیاری را در آنجا ببینید.
  • طبقه چهارم برج آزادی: این طبق در ارتفاع 40 متری از سطح زمین واقع شده است. جذابیت این طبقه شکاف های مستطیلی و عمودی سازه است. در این طبقه پنجره هایی به شکل لانه زنبور ساخته شده است که از آنجا دید خوبی به شهر تهران دارد و در ساخت آنها از دیده بان های قلعه های قدیمی و تاریخی الهام گرفته شده است. 
  • پشت بام برج آزادی: در پشت بام این برج گنبد زیبایی ساخته شده است که در ساخت آن از کاشی کاری فیروزه ای استفاده شده است و معماری آنها یادآور گنبد امامزاده ها و مقبره ها است.

دیدنی های میدان آزادی تهران

بسیاری فکر می کنند که برج آزادی تنها یک سازه ساده است و زیبایی آن منحصر به نمای بیرونی آن است در حالی که همان طور که گفتیم برای ساخت فضای داخل میدان آزادی تهران از معماری ها و نقش های زیادی استفاده شده است که تماشای آنها در سفر به تهران خالی از لطف نیست. 

هر یک از درب های ورودی برج از جنس سنگ گرانیت است که حدود 3.5 تن وزن دارد. دسترسی به طبقات بالایی برج آزادی از طریق تالار کهن و با دو آسانسور یا پله می باشد. دو طبقه اول را آسانسور اول طی می کند و برای رفتن به طبقه چهارم باید از آسانسور دوم استفاده کنید. جالب است بدانید که هیچ کدام از سقف ها بسته نیستند و از همه آنها به فضای بالاتر راه وجود دارد. 

در ادامه قصد داریم دیدنی های میدان آزادی را به شما معرفی کنیم:

سالن ایران شناسی برج آزادی

برای معرفی ویژگی های متفاوت اقلیمی، فرهنگی، هنری و اقتصادی استان های مختلف کشور ایران به بازدیدکنندگان، یک سالن به نام سالن ایران شناسی در این برج ساخته شده است. 

مساحت سالن ایران شناسی برج آزادی 1122 مترمربع است که در آن ماکت های متنوعی از ایران به چشم می خورد. در بخش شمالی این سالن، آب نمایی با سنگ کاری و کاشی کاری بسیار زیبایی برای به عنوان نمادی از دریای خزر و در بخش جنوبی، حوضچه های جذابی به عنوان نمادی از خلیج فارس و دریای عمان ساخته شده است.

علاوه بر موارد گفته شده این سالن با آکواریوم بزرگی به ارتفاع دو متر در بخش شمالی و 4 آکواریوم دیواری مزین شده است. همچنین در سالن ایران شناسی همزمان فیلم هایی از آثار فرهنگی هنری ایران، صنایع دستی از استان های مختلف و … در پروژکتورهای بزرگی پخش می شود.

سالن ایران شناسی برج آزادی
در سالن ایران شناسی ویژگی های متفاوت اقلیمی، فرهنگی، هنری و اقتصادی استان های مختلف کشور ایران به نمایش گذاشته شده است.

گذرگاه پیشینیان

گذرگاه پیشینیان برج آزادی محلی برای به نمایش درآوردن آثار هنرمندان ایرانی و اشیاء مختلف از تاریخ ایران مربوط می شود. 

این بخش، در درب ورودی برج قرار گرفته است و از جذابیت های آن می توان به درب سنگی، نورپردازی های زیبا و دهلیزهای ورودی اشاره کرد.

گذرگاه پیشینیان برج آزادی تهران
گذرگاه پیشینان برج آزادی با دهلیزهای ورودی جذابی طراحی شده اند.

کتابخانه

کتابخانه برج آزادی در بخشی به مساحت 200 متر مربع ساخته شده است. در این کتابخانه بیش از 11 هزار جلد کتاب وجود دارد که دو هزار جلد از کتاب های این مجموعه شامل کتاب های مرجع ارزشمند در زمینه های مختلف است.

در کتابخانه آزادی کتاب های مختلف با موضوعات متفاوت همچون تاریخی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و معماری اسلامی به زبان های فارسی، انگلیسی و فرانسوی در دسترس اعضای این مجموعه است. 

کتابخانه برج آزادی
در کتابخانه برج آزادی کت مختلف به زبان های فارسی، انگلیسی و فرانسوی به چشم می خورد.

تالار آینه

در این بخش 12 غرفه وجود دارد که در آنها تصاویر نمادین، طرح های حجمی، صنعت نفت، شهرسازی، محیط زیست، حیات وحش و ورزش در معرض دید عموم قرار گرفته است. 

طراحی ویترین های این مجموعه با آینه انجام شده است که باعث بزرگ تر دیده شدن آنها می شود. از جمله ویژگی های تالار آینه برج آزادی می توان به فضای نمایشگاهی که به آثار شاخص هنرمندان، صنایع دستی و کارگاه های آموزش هنری اختصاص دارد، اشاره کرد. 

تالار آینه برج آزادی تهران
یکی از دیدنی های میدان آزادی تهران، تالار آینه این مجموعه است.

نگارخانه اقوام

 نگارخانه اقوام 8 ویترین دارد که صنایع دستی و اشیای مخصوص مردم شناسی در آنجا نگهداری می شود. 

نگارخانه اقوام برج آزادی
در نگارخانه اقوام برج آزادی صنایع دستی و اشیای مخصوص مردم شناسی به چشم می خوردم

تالار کهن

این بخش، موزه اصلی برج آزادی است که در آنجا ویترین های مختلفی برای نمایش موزه ای و اشیای نفیس در نظر گرفته شده است. 

تالار کهن برج آزادی تهران
تالار کهن موزه اصلی میدان آزادی تهران است.

نگارخانه بوستان

نگارخانه بوستان در مجاورت کتابخانه برج آزادی قرار گرفته است، کفپوش این مجموعه به رنگ نارنجی است و گلخانه ای در گوشه آن طراحی شده است.

این مجموعه با سالنی بزرگ و نورگیری مناسب، نگارخانه اصلی برج است که با نمایش آثار تجسمی و کارگاه های آموزش هنری فضایی آرام به این فضا بخشیده است.

نگارخانه بوستان برج آزادی
نگارخانه بوستان اصلی ترین نگارخانه برج آزادی است.

راهروی فناوری

در این بخش جاذبه های مدرنی مثل ربات پاسخگو، ربات پیانیست، سامانه تصویری هوشمند و پایگاه دانستنی های را مشاهده خواهید کرد.

راهروی فناوری برج آزادی
در راهروی برج آزادی اختراعاتی مثل ربات پیانیست، ربات پاسخگو و …. به چشم می خورد.
نظر بدهید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.