کاخ گلستان و داستان های عجیبی که در دل این کاخ وجود دارد!
کاخ گلستان یکی از جاهای دیدنی تهران است که به دلیل معماری منحصر به فردی که دارد در فهرست میراث یونسکو آمده است. جالب است بدانید که این بنا، شاهد رویدادهای تاریخی مهمی بوده است و اسرارهای بسیار زیادی از گذشته در دل خود دارد. با ما در ادامه همراه باشید تا اطلاعات جامع درباره این بنای خاص و منحصر به فرد در اختیار شما قرار دهیم.
معرفی اجمالی کاخ گلستان تهران
کاخ گلستان مجموعه از بناهای تاریخی در تهران است که در دوران های تاریخی مختلف ساخته شده اند. این بنا به دلیل معماری خاص و ارزش آثاری هنری و تاریخی، یکی از مهم ترین بناهای تاریخی ایران است که روزانه گردشگران خارجی و ایرانی از این بنا دیدن می کنند.
کاخ گلستان تهران از قسمت های مختلفی مثل ایوان تخت مرمر، تالار آینه، تالار سلام، تالار سفره خانه، تالار برلیان، تالار الماس، خلوت کریمخانی، عمارت بادگیر، کاخ ابیض و کاخ شمس العماره است. خلوت کریمخانی و ایوان تخت مرمر جامانده از دوران کریمخان زند است و قدیمی ترین بخش های کاخ گلستان هستند.
البته این مجموعه به غیر از ساختمان هایی که گفتیم از بخش های دیگری مثل مرکز اسناد تصویری، کتابخانه نسخ خطی، دفتر فنی، مرکز اسناد خطی، کتابخانه چاپی، امور بین الملل، واحد کودک و نوجوان، امور معرفی و واحد دفتر حقوقی تشکیل شده است.
به شما توصیه می کنیم بعد از دیدن این بنای عجیب و خارق العاده حتما از جاهای دیدنی اطراف کاخ گلستان که شامل بازار بزرگ تهران، خیابان ناصرخسرو، سبزه میدان، قهوه خانه حاج علی درویش، کوچه مروی، دارالفنون و سرای روشن است، دیدن کنید.
ساعت کاری و قیمت بلیط کاخ گلستان 1403
ساعت کاری:
- روزهای شنبه تا چهارشنبه ۹ تا ۱۹ (فروش بلیط: ۹ تا ۱۸)؛
- روزهای پنجشنبه و جمعه ۹ تا ۲۰ (فروش بلیط : ۹ تا ۱۹) (بهغیر از روزهای ۱۴ خرداد، ۲۱ رمضان، تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر و ۲۵ شوال)
قیمت بلیط کاخ گلستان 1403:
ورودی کاخ گلستان تهران به ازای هر بازدید کننده داخلی 30.000 تومان است. قیمت بلیط بازدید از بخش های مختلف این مجموعه متفاوت است که از 15.000 تا 30.000 تومان است.
کاخ گلستان کجاست؟
کاخ گلستان در تهران، خیابان پانزده خرداد، میدان ارگ واقع شده است. دسترسی به کاخ گلستان با مترو تهران بسیار آسان است، کافی است در ایستگاه پانزده خرداد در خط یک مترو تهران پیاده شوید و پس از حدود 5 دقیقه پیاده روی به این کاخ می رسید.
شماره تماس کاخ گلستان: 02133956662
آدرس کاخ گلستان: تهران، خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ، کاخ گلستان
تاریخچه کاخ گلستان
طبق اسناد و مدارک موجود و همچنین سفرنامه پیترو دلاواله، تاریخچه کاخ گلستان به دوران شاه عباس صفوی بر می گردد؛ البته مهم ترین دوره تاریخی این بنا به عصر آقا محمد خان قاجار مربوط می شود. آقا محمد خان قاجار پس غلبه بر لطفعلی خان زند، در سال 1210 هجری قمری تاج گذاری کرد و تهران را به عنوان پایتخت اعلام کرد که همین موضوع باعث اهمیت بیشتر این کاخ شد.
تاج گذاری ناصر الدین شاه قاجار هم در این کاج انجام شد. به دلیل اینکه ناصرالدین شاه اولین پادشاه ایرانی بود که به اروپا سفر کرده بود، سعی کرد با الهام گرفتن از معماری اروپایی تغییراتی را در ارگ سلطنتی گلستان ایجاد کند.
در زمان حکومت شاهان قاجاری، این کاخ محلی برای اقامتگاه سلطنتی و حکمرانی محسوب می شد و همچنین در این مجموعه محلی برای تعلیم هنرمندان و معماران در نظر گرفته شده بود به همین دلیل از این کاخ در قرن 19 به عنوان مرکزی برای تولید هنر یاد می شود.
در زمان حکومت مظفرالدین شاه، محمد علی شاه و احمد شاه تغییری در این کاخ ایجاد نشد؛ اما اهمیت آن به دلیل رویدادهای تاریخی مهمی مثل انقلاب مشروطه و تاثیرات آن بیشتر شد. شایان ذکر است که در عصر پهلوی اول و دوم نیز تغییراتی در ارگ سلطنتی ایجاد شد.
با این تفاسیر می توان قدمت کاخ گلستان را به بیش از چهار قرن نسبت داد و هنوز هم جزء بناهای تاریخی منحصر به فرد کشور به شمار می رود و به دلیل رویدادهای تاریخی مهمی که در این بنا رخ داده است، سندی با ارزش برای بخش های مهم تاریخ ایران است.
معماری کاخ گلستان
کاخ گلستان تهران یک مجموعه تاریخی است که شامل چندین کاخ و تالار سلطنتی در یک باغ است. معماری کاخ گلستان در ابتدا کاملا ایرانی بود اما پس از مراودات سیاسی، تجاری و فرهنگی شاهان ایرانی با کشورهای اروپایی باعث ایجاد تغییراتی در معماری این مجموعه شد. به همین دلیل است که ما شاهد تلفیق معماری ایرانی و اروپایی در این مجموعه هستیم که به جرات می توان گفت که این معماری یک معماری کم نظیر است.
در این مجموعه می توانید یکی از بهترین نمونه های کاشی کاری تاریخ ایران را ببینید که با موضوعاتی مثل شکار و شکارگاه، عاشقانه، منظره، پادشاهان، مذهبی، کارگزاران حکومتی و … مزین شده است. در کاشی کاری های کاخ گلستان تهران می توان به خوبی ترکیب معماری ایرانی و اروپایی را ببینید.
پس از دیدن کاشی کاری های نمای بیرون ساختمان کاخ گلستان وارد این بنا می شوید و قطعا با دیدن آینه کارهای فوق العاده هوش از سرتان می رود؛ به خصوص با دیدن آینه کاری های تالار آینه که ساخت آن بیشتر از 7 سال طول کشیده است!
شاید با دیدن کاشی کاری و آینه کاری های این کاخ تصور کنید که زیبایی های این مجموعه در همین حد خلاصه می شود، در حالی که این طور نیست! تزئینات طلاکاری که روی سنگ انجام شده است یکی دیگر از جذابیت های تخت مرمر و شمس العماره است که در دوره قاجار بنا شده است و شما با دیدن این حد از زیبایی قطعا متحیر خواهید شد.
معرفی بخش های مختلف کاخ گلستان تهران
شمس العماره
از شمس العماره به عنوان گل سر سبد کاخ گلستان یاد می شود. بنایی مرتفع که از بارزترین جاذبه های این بخش است و روزگاری نماد پایتخت بود. ناصرالدین شاه طی سفرهای اروپایی عاشق آسمان خراش های کشورهای غربی شد و به همین دلیل دستور ساخت شمس العماره را داد تا بتواند به همراه همسرانش به بالای آن برود و از دیدن چشم انداز تهران و اطرافش لذت ببرد.
شمس العماره یک بنای 5 طبقه است که در سال 1284 ساخته شد که با ارتفاع 35 متری بلندترین ساختمان آن زمان بود. برای اولین بار در ساخت این بنا از فلز استفاده شد که تحول مهمی در ساختمان سازی ایران ایجاد کرد. علاوه بر مرتفع بودن و نمای باشکوه شمس العماره، تزئینات داخلی این مجموعه که شامل نقاشی، گچ بری و آینه کاری است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند.
قیمت بلیط شمس العماره در سال 1403: رایگان
ایوان تخت مرمر
ایوان تخت مرمر که اسم های دیگری مثل ایوان دارالاماره یا دیوانخانه هم دارد، قدیمی ترین بنای تاریخی کاخ گلستان است که مربوط به دوران کریم خان زند می باشد. این ایوان با تزیینات زیبای خاتم کاری، گچ بری، منبت، سنگ تراشی، آینه کاری و مشبک هنر معماران قدیمی ایرانی را به رخ می کشد.
زیباترین بخش ایوان تخت مرمر، همان تخت مرمری است که به دستور فتحعلی شاه در سال 1221 ساخته شد. این تخت مرمری توسط سنگ تراشان اصفهانی ساخته شده است که شامل 65 قطعه مرمر بزرگ و کوچک می باشد. طراحی این تخت به شکلی است که تخت حضرت سلیمان را به ذهن می آورد که روی دوش سه دیو و شش فرشته یا انسان قرار دارد. همچنین یک اژدها و دو شیر و ابیاتی از ملک الشعراء در ستایش فتحعلی شاه بر روی این تخت حک شده است.
قیمت بلیط ایوان تخت مرمر در سال 1403: 15.000 تومان